9 Cadangan Minyak Terbaik untuk Kuali Blackstone

9 Cadangan Minyak Terbaik untuk Kuali Blackstone

9 Cadangan Minyak Terbaik untuk Kuali Blackstone


Terdapat banyak pilihan untuk perasa kuali Blackstone termasuk dengan minyak, tetapi sudah tentu antara pelbagai jenis minyak di pasaran ada jenis yang sesuai dan memberikan hasil terbaik pada kuali Blackstone. Berikut adalah ulasannya.

Apakah Maksud Perencah Blackstone Pan?

Kuali Blackstone merupakan jenis kuali yang sangat popular untuk memasak kerana bahannya yang tidak melekat, jadi kuali jenis ini menjadi pilihan isi rumah dan restoran sebagai alat memasak. Tetapi jika tidak digunakan dengan betul, kuali blackstone boleh berkarat dan akhirnya mengurangkan sifat tidak melekatnya. Dan ini sememangnya tidak diingini oleh ibu-ibu.

Untuk sifat tidak melekitnya kekal, anda boleh melakukan beberapa kaedah termasuk menggunakan minyak zaitun extra virgin. Kandungan yang terkandung dalam minyak zaitun extra virgin bukan sahaja baik untuk kesihatan, ia menjadikan makanan lebih enak, ia juga dapat mengekalkan keupayaan kuali blackstone yang tidak melekat. Dan anda tidak akan mendapat kerak pada permukaan kuali kerana anda memasak apabila anda menggunakan minyak zaitun extra virgin untuk perasa.

Bahan-Bahan yang Disyorkan untuk Perasa Kuali Blackstone

Sebenarnya terdapat banyak bahan yang boleh digunakan untuk memasak kuali Blackstone, tetapi kami fikir minyak zaitun extra virgin diutamakan. Walaupun harganya sedikit mahal jika dibandingkan dengan minyak sayuran, ia berbaloi dengan manfaat yang anda perolehi terutama untuk kesihatan badan dan jantung. Dan kualiti minyak zaitun extra virgin ini juga boleh dilihat dalam keadaan kuali Blackstone yang masih elok walaupun sudah lama digunakan untuk memasak.

Apakah Takat Asap Minyak Apabila di dalam Kuali Blackstone?

Kualiti minyak yang baik dan buruk boleh dilihat dari titik asap minyak ketika memasak? Takat asap minyak digambarkan sebagai suhu di mana lemak dalam minyak yang digunakan mula terurai. Pada titik asap inilah ia menjadi rujukan kepada kualiti minyak yang baik untuk kesihatan. Di bawah ini kita akan mengkaji titik asap jenis minyak yang biasa digunakan orang untuk memasak.

Minyak sayuran

Minyak sayur sama dengan minyak kanola tetapi terdapat perbezaan antara keduanya iaitu minyak kanola adalah satu jenis minyak sayuran dan minyak sayuran adalah campuran minyak lain. Minyak sayuran mempunyai titik asap 400-450 yang sedikit lebih rendah daripada minyak kanola. Tetapi kedua-duanya masih selamat untuk dimakan berdasarkan kajian pakar pemakanan dan makanan. Dan kedua-dua minyak ini sesuai dan selamat digunakan untuk memasak pada kuali Blackstone.


Minyak Zaitun Extra-Virgin

Minyak zaitun extra virgin adalah jenis minyak yang sering saya gunakan untuk memasak makanan dan kuali blackstone kerana sifatnya yang sangat baik dan sesuai dengan bahan batu hitam. Minyak zaitun extra virgin mempunyai titik asap yang lebih rendah berbanding minyak masak jenis lain. Titik asap berada dalam julat 350-400 darjah.

Bagi saya secara peribadi, minyak bukan sahaja digunakan sebagai bahan masakan tetapi mesti mempunyai khasiat kesihatan juga. Kerana dalam minyak tersebut terdapat kandungan lemak yang pastinya boleh menjejaskan kesihatan. Dan pilihan saya dalam aktiviti memasak adalah minyak zaitun extra virgin ini, kerana ia mengandungi antioksida yang tinggi dan sifat anti-radang yang tidak ada pada minyak sayuran.

Kandungan sebatian dalam minyak zaitun extra virgin juga dilengkapi dengan khasiat lain seperti vitamin E dan K. Untuk merasai minyak zaitun ini juga mempunyai rasa zaitun yang tersendiri. Kerana proses pembuatannya berbeza dengan minyak sayuran, yang dibuat dengan proses supaya rasa semulajadi hilang, dan akhirnya kandungan nutrisinya juga berkurangan.

Minyak zaitun

Minyak zaitun adalah serupa dengan minyak zaitun extra virgin kerana ia diperbuat daripada buah zaitun. Tetapi kerana proses pembuatan yang berbeza maka ia terbahagi kepada dua kategori iaitu minyak zaitun biasa dan minyak zaitun extra virgin. Minyak zaitun biasa diproses lebih banyak supaya ia mempunyai titik asap yang lebih tinggi daripada minyak zaitun dara tambahan, iaitu 375 – 425 darjah Fahrenheit. Minyak zaitun biasa juga boleh menjadi pilihan yang baik untuk digunakan sebagai minyak masak atau perasa Blackstone. Minyak zaitun biasa rasanya lebih neutral daripada minyak zaitun extra virgin.

Minyak alpukat

Minyak avokado memang agak mahal berbanding minyak jenis lain. Tetapi dari segi kesihatan dan pemakanan mempunyai persamaan dengan minyak zaitun extra virgin. Takat asap minyak alpukat ialah 520 darjah Fahrenheit dan cukup baik untuk kuali Blackstone.

Kerana bahan asasnya juga agak mahal dan jarang iaitu avocado, sebab itu harga minyak avocado lebih mahal berbanding minyak zaitun dan minyak sayuran. Dan sememangnya jika untuk memasak biasa di rumah menggunakan minyak avokado akan meningkatkan kos membeli-belah.

Minyak kacang

Minyak kacang tanah digunakan secara meluas sebagai bahan masakan oleh orang-orang di Asia. Minyak kacang tanah mempunyai takat asap 450 darjah dan sedikit rasa pedas. Jadi jika anda memasak menggunakan minyak jenis ini, anda perlu memikirkan hidangan yang sesuai dengan rasa pedas yang terkandung dalam minyak kacang ini.

Harga minyak kacang tanah lebih mahal daripada minyak sayuran, tetapi ia mengandungi cukup banyak khasiat dan anti-oksidan. Tetapi anda tidak boleh makan makanan yang menggunakan minyak kacang tanah yang berlebihan kerana ia boleh menyebabkan keradangan akibat jumlah lemak omega-6 yang tinggi. Tetapi untuk kuali Blackstone, minyak kacang tanah agak bagus dan sesuai.

Minyak biji rami

Minyak biji rami tergolong dalam kategori food grade kerana ia mempunyai takat asap kecil 250 darjah. Itulah sebabnya minyak biji rami disyorkan untuk digunakan dalam kuali Blackstone. Tetapi memang harganya agak mahal dan jarang didapati di kedai biasa dan jarang orang yang memasak menggunakan minyak biji rami ini.

minyak canola

Minyak Canola mempunyai takat asap kira-kira 450 -470 darjah Fahrenheit. Minyak ini adalah jenis minyak sayuran yang popular dan paling kerap digunakan oleh pemanggang. Kerana sifatnya, ramai orang menggunakan minyak kanola untuk membakar. Juga harga yang murah dengan kualiti yang baik untuk kuali Blackstone.

Minyak Biji Anggur

Minyak biji anggur mempunyai titik asap 390 darjah. Walaupun harganya agak mahal, ia mempunyai banyak khasiat dan vitamin untuk kesihatan. Minyak biji anggur rasanya sama dengan minyak zaitun extra virgin tetapi lebih mahal. Jenis ini juga bagus untuk kuali Blackstone.

Minyak bunga matahari

Seperti jenis minyak lain, minyak bunga matahari juga boleh menjadi pilihan untuk digunakan dalam kuali Blackstone anda. Harganya agak mahal tetapi ia mempunyai khasiat yang baik untuk kesihatan terutamanya kandungan vitamin E yang baik untuk kulit. Takat asap minyak bunga matahari ialah 440 darjah.

Minyak kelapa

Minyak kelapa paling banyak digunakan oleh ibu-ibu, kerana selain murah ia juga mempunyai titik asap sekitar 350 – 400 darjah Fahrenheit dan boleh menjadi pilihan yang bagus untuk perasa Blackstone. Tetapi bagi mereka yang mempunyai penyakit jantung, lebih baik tidak menggunakan minyak kelapa untuk memasak kerana kandungan lemak tepunya agak tinggi.


Bahan Terlarang untuk Perencah Blackstone Frying Pan

Di atas ialah senarai bahan-bahan hebat untuk perasa kuali Blackstone. Dan berikut adalah beberapa bahan yang perlu dielakkan dan tidak digunakan untuk memperisakan kuali Blackstone.

Mentega

Mentega mempunyai takat asap kira-kira 300 – 350 darjah Fahrenheit. Oleh itu, mentega harus dielakkan apabila perasa Blackstone Pan. Anda boleh memasak dengannya, tetapi mentega tidak boleh membuat salutan tahan lama yang diperlukan Blackstone. Memandangkan mentega adalah pepejal dan bukan cecair seperti minyak, itulah sebabnya mentega tidak bagus untuk kuali Blackstone.

Crisco

Crisco ialah bahan bukan minyak yang sangat baik untuk perasa Blackstone. Crisco mempunyai takat asap 490 darjah. Tetapi kaedah menggunakan crisco untuk kuali Blackstone adalah berbeza dengan minyak lain, caranya ialah anda perlu menambah beberapa sudu besar crisco kemudian ratakan ke seluruh kuali menggunakan tuala microfiber sehingga semua bahagian terdedah kepada hamparan crisco.0 Response to "9 Cadangan Minyak Terbaik untuk Kuali Blackstone"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel