9 Cara Berkuasa Untuk Menarik Musang Ke Belakang Rumah Anda

9 Cara Berkuasa Untuk Menarik Musang Ke Belakang Rumah Anda

9 Cara Berkuasa Untuk Menarik Musang Ke Belakang Rumah Anda


Melihat musang yang melintas secara tiba-tiba di halaman rumah akan menjadi sesuatu yang luar biasa terutama bagi anda yang sukakan hidupan liar. Tetapi mereka yang takut kepadanya mungkin tidak mahu musang berkeliaran di sekitar rumah mereka. Artikel ini akan didedikasikan kepada anda yang tidak takut dengan musang dan ingin melihat musang sebenar dan cara menarik musang ke halaman rumah anda supaya anda boleh melihatnya, mengambil gambar dan video.

Musang jinak dan pemalu dengan manusia, tetapi sebagai makhluk hidup, musang tidak berdiam diri dan akan berkeliaran di tempat yang mereka suka. Jika di kawasan tempat tinggal anda masih terdapat kawanan musang liar, maka anda boleh membuat strategi supaya mereka juga boleh datang ke halaman rumah anda.

Dengan sengaja menjemput musang ke halaman rumah anda sekali sahaja mungkin bukan masalah undang-undang. Tetapi jika ia dilakukan dengan kerap, adakah ia tidak melanggar undang-undang? Itulah sebabnya anda mula-mula mengetahui peraturan di negara anda. Jika tidak mengapa untuk menjemput musang liar, maka anda boleh melakukan beberapa cara untuk membawa musang di bawah supaya anda dapat menyaksikan detik hebat apabila haiwan itu memasuki halaman rumah anda. 

Cara membuat musang ingin masuk ke halaman rumah

Jenis musang yang paling biasa dan masih mudah untuk menarik ke halaman kami ialah musang merah atau kelabu. Jika anda tinggal di salah satu negeri utara, anda mungkin melihat musang Arktik. Musang terkecil daripada semua musang ialah musang kit super comel yang tinggal di kawasan padang pasir atau spesies musang lain yang hidup di alam liar dan masih hidup subur di negara anda.

Penampilan musang haiwan pemalu di belakang rumah anda akan menjadi pemandangan yang baik pada waktu pagi atau petang terutamanya ketika hujan. Sudah tentu anda ingin mengambil gambar atau video. Dan kerana itu anda menjangkakan acara ini akan berlaku dengan kerap. Menarik musang ke halaman rumah anda dengan merawat sekali-sekala pastinya berbeza daripada mempunyai haiwan kesayangan anda sendiri. Kewujudan haiwan liar tidak sepatutnya bergantung kepada manusia yang memberi makan kepada mereka, jadi cipta habitat yang sesuai, tetapi anda masih boleh memberi mereka makanan sahaja tanpa sebarang keinginan untuk menangkap dan mengekalkan.

Jika anda mempunyai haiwan peliharaan seperti ayam, kucing atau anjing kecil yang anda sayangi, maka jangan tarik musang ke tempat haiwan peliharaan itu biasanya berada. Kerana dikhuatiri kedatangan musang itu boleh mengancam keselamatan haiwan peliharaan anda. Kerana musang adalah haiwan omnivor yang memakan daging dan buah-buahan. Dan anda tidak sepatutnya menarik musang ke kawasan jiran anda tanpa meminta kebenaran mereka. 

Sila ambil perhatian kepada undang-undang yang mengawal hidupan liar di negara anda. Adakah haram atau sah memberi makan haiwan liar, supaya aktiviti anda memberi makan musang tidak melanggar undang-undang. Sesetengah negara melarang rakyatnya daripada sengaja memberi makan hidupan liar tanpa mendapat kebenaran rasmi daripada kerajaan. Puncanya kerana ia boleh menjejaskan sifat haiwan untuk mencari makanan yang akhirnya akan mengganggu corak tingkah laku biasa mereka yang mengakibatkan gangguan pembiakan mereka.

Kerana musang sudah biasa keluar pada waktu malam, tempat yang anda mahu musang pergi tidak boleh gelap, pasang beberapa lampu di kawasan itu supaya apabila ia muncul, anda boleh melihatnya dengan jelas. Berikut ialah beberapa cara dan alatan untuk menarik musang ke halaman belakang rumah anda. 

Mula Meletakkan Umpan Kecil pada Musim Sejuk

Musim sejuk ialah masa yang sukar untuk haiwan liar mendapatkan makanan. Oleh kerana musang sukar mencari buah atau haiwan kecil yang biasa mereka makan, mereka akan berusaha keras untuk terus hidup dengan mencari makanan di tempat lain. Ini adalah peluang untuk anda meletakkan umpan makanan di halaman rumah anda. Tetapi, jangan berikan sepenuhnya kerana musang akan bergantung.

Semasa musim sejuk, bau yang menjengkelkan akan berkurangan, jadi mana-mana musang akan dapat melihat bau makanan umpan yang anda sediakan. Dan apabila haiwan itu yakin bahawa halaman rumah anda adalah zon selamat, maka mereka akan sering datang ke tempat anda untuk mencari makanan.

Gunakan Makanan Berbau Kuat Sebagai Umpan

Jika anda mempunyai kawasan halaman yang anda fikir sesuai dijadikan habitat musang kerana tempat tersebut selamat daripada gangguan manusia atau haiwan lain, maka anda berniat mahu musang itu berhenti di tempat itu, maka cara yang anda patut lakukan ialah menyediakan bahagian kecil makanan yang berbau pedas. Contohnya, makanan anjing dalam tin, daging ikan atau makanan kucing berperisa ikan boleh menjadi pilihan untuk menjemput kedatangan musang.

Kaedah ini akan berjaya buat kali pertama atau gagal. Jika anda mempunyai kamera CCTV, anda mungkin dapat melihat rakaman tersebut. Jika hari pertama musang tidak datang, maka jangan putus asa, anda boleh melakukannya lagi. Tetapi anda perlu membuang semua umpan yang tinggal setiap pagi supaya lalat, semut atau tikus tidak datang.

Letakkan Umpan dengan Cara Mudah untuk Musang

Apabila musang diprovokasi oleh bau makanan yang anda letakkan, dia tidak akan segera mendekati makanan, tetapi akan memperhatikan sekelilingnya dengan telinga dan nalurinya. Jika musang yakin ia selamat, ia akan perlahan-lahan mendekati umpan yang anda letakkan. Tetapi musang tetap akan berhati-hati. Jika pada hari pertama ini musang berasa selamat dan menghabiskan umpan, maka esok musang pasti akan kembali ke tempat umpan, dan ia akan menjadi kebiasaan. Oleh itu anda perlu melihat sekeliling halaman rumah anda dan mencari kedudukan yang sesuai untuk meletakkan umpan.

Tiada Bunyi

Apabila anda ingin menarik musang liar ke halaman rumah anda, anda mesti tahu bahawa musang liar akan lari jika mendengar bunyi yang kuat. Berbeza dengan kucing atau anjing anda, yang tidak dipengaruhi oleh bunyi bising kerana mereka sudah biasa berhadapan dengan manusia. Beberapa punca bunyi yang mesti dijauhkan supaya musang ingin memasuki halaman rumah anda ialah bunyi anjing menyalak, bunyi loceng, alat muzik, atau televisyen yang boleh didengari di halaman rumah.

Tumbuhan Pokok Renek Sebagai Harta untuk Rubah Bersembunyi 

Musang ialah haiwan yang pemalu, jadi mereka lebih suka bersembunyi di dalam semak yang menutupi diri mereka. Kelebihan menanam pokok renek ialah musang anda akan berasa selesa dengan mempunyai tempat persembunyian, jadi ia tidak akan pergi jauh dari kawasan rumah anda seperti yang anda inginkan. Dan mungkin ia akan menjadi habitat baru untuk musang.

Buat Longgokan Kompos 

Mencipta timbunan kompos adalah untuk memikat kemunculan tikus, yang merupakan mangsa semula jadi musang. Kerana jika musang telah mengesan tempat yang terdapat haiwan mangsa, maka dia akan sentiasa mengelilingi tempat itu kerana itu adalah sifat musang liar sebagai pemangsa. Dan secara amnya tikus sentiasa tertarik untuk datang ke timbunan kompos.

Menyediakan Batang Pokok

Sama seperti habitat semula jadi musang adalah untuk hidup dan membiak dalam sarang di bawah pokok, kami boleh menyimpan pokok tumbang di halaman rumah anda dengan sengaja. Dengan cara ini, musang yang pada awalnya hanya meminati umpan makanan, akhirnya akan mencari tempat yang difikirkannya selesa untuk didiami terutama apabila musim sejuk tiba.

Menanam Pokok Buah-buahan 

Jika anda suka kedatangan musang ke halaman rumah anda, anda pasti mahu melihatnya setiap hari. Jika anda sentiasa menyediakan makanan untuk umpan ia boleh membuatkan jiran anda curiga, dan anda juga mungkin menghadapi masalah dengan undang-undang. Penyelesaiannya ialah anda perlu menanam pokok buah-buahan yang anda suka dan memberi makan kepada musang. Maka dengan cara ini musang akan datang setiap hari selain memakan buahnya, juga untuk mendapatkan mangsa lain seperti burung atau tikus yang juga suka memakan buahnya atau datang ke pokok, dan anda tidak akan menghadapi masalah dengan hukum. kerana kedatangan musang adalah semula jadi.

Membuat Kolam untuk Menarik Musang

Haiwan liar dalam apa jua bentuk cenderung datang ke tempat yang terdapat sumber air untuk mereka minum dan membasahi badan mereka. Itulah sebabnya membuat kolam kecil di belakang rumah adalah idea yang baik untuk menarik musang ke tempat anda. Anda boleh memelihara ikan atau tidak, asalkan kolam itu dipenuhi dengan air bersih atau air hujan, haiwan-haiwan itu akan sanggup datang ke sana. Dan kelebihannya ialah musang akan selalu datang ke tempat anda yang terdapat air walaupun anda tidak meletakkan makanan.

Akhir sekali, jika anda suka musang datang ke halaman rumah anda, maka anda boleh melakukan 9 cara di atas, dengan syarat tindakan anda tidak menjadi masalah kepada keluarga atau jiran anda, dan anda juga tidak melanggar undang-undang di negara anda mengenai perlindungan haiwan liar yang dilindungi. haiwan. 


0 Response to "9 Cara Berkuasa Untuk Menarik Musang Ke Belakang Rumah Anda"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel