Beberapa Sebab Mengapa Nelayan Mencuci Jaring Mereka

Beberapa Sebab Mengapa Nelayan Mencuci Jaring Mereka

Beberapa Sebab Mengapa Nelayan Mencuci Jaring Mereka


Kegiatan seorang nelayan tentunya menangkap ikan. Terdapat dua cara yang mereka lakukan untuk menangkap ikan iaitu pertama dengan memancing tetapi hasil ikan yang mereka perolehi adalah kecil. Cara kedua ialah menggunakan pukat, yang mana dengan cara ini nelayan akan mendapat ikan yang banyak.

Profesion sebagai nelayan adalah pekerjaan yang hebat, dan kita yang tinggal di bandar-bandar besar harus berterima kasih kepada mereka. Kerana nelayan kita boleh menikmati makanan laut seperti ikan salmon dan tenggiri.

Pernahkah anda melihat seorang nelayan mencuci pukat mereka? Dan anda terfikir mengapa jaring itu dicuci sedangkan ia akan digunakan semula setiap hari? Adakah mencuci jaring penting? Bukankah pukat selalu terkena air jadi tak perlu risau kotor?

Jika anda keliru tentang jawapan kepada soalan ini, di sini kami akan menerangkan beberapa sebab logik nelayan mencuci pukat mereka.

Sampah berlonggok dalam Jaring

Sebab pertama nelayan mencuci pukat adalah kerana terdapat banyak sampah yang melekat pada mereka apabila menangkap ikan di laut. Sisa plastik adalah yang paling biasa ditemui di lautan. Dan ini juga akan dibawa ke dalam pukat apabila nelayan menangkap ikan. Jika dibiarkan, sampah akan mengeluarkan bau busuk di dalam pukat, yang juga boleh membahayakan ikan yang ditangkap di dalam pukat. Itulah sebabnya nelayan perlu kerap mencuci pukat.

Ikan segar dan sihat mempunyai harga yang tinggi di pasaran. Sebaliknya, ikan yang tidak berkualiti adalah murah dan jarang orang mahu membelinya. Bagi memastikan kualiti ikan sentiasa segar, kaedah menangkap ikan hendaklah betul dan peralatan menangkap ikan iaitu pukat hendaklah sentiasa bersih dan bebas daripada benda-benda yang boleh memudaratkan kesihatan ikan.

Ikan yang ditangkap oleh nelayan terbahagi kepada dua kategori iaitu untuk makanan dan sebahagian lagi untuk pemeliharaan. Bagi memenuhi keperluan manusia dalam dua kategori ini, sudah tentu kualiti ikan perlu diutamakan. Apabila jaring yang kotor terkena ikan, ikan akan mengalami kekurangan paras oksigen. Ini akan memberi kesan buruk kepada insang ikan yang ditangkap dalam jala. Lebih-lebih lagi, apabila proses mengalihkan ikan dari laut ke bot nelayan mengambil masa yang lama, ia boleh menyebabkan ikan menjadi semakin tidak sihat kerana penyakit insang yang disebabkan oleh penurunan paras oksigen, serta bakteria daripada sisa berbahaya pada kesihatan daging ikan. .

Organisma Berbahaya

Hidroid dan anemon adalah beberapa organisma yang paling biasa yang mampu menyebabkan kerosakan insang. Organisma ini boleh hidup dalam jaring yang kotor. Mereka mempunyai sel penyengat yang boleh menyebabkan ikan merengsakan insang. Malah serpihan sel ini boleh menyebabkan masalah kepada ikan. Itulah sebabnya pukat mesti sentiasa bersih dan dicuci selepas memancing. Ikan dikategorikan sebagai segar apabila diperiksa insang merah dan tiada bau busuk. Dan ikan seperti ini sering dijadikan menu hidangan di restoran. Oleh itu, nelayan akan berusaha menjadikan ikan yang mereka perolehi itu berkualiti dan segar, supaya dapat menjualnya dengan harga yang tinggi kepada orang ramai.

Cara Terbaik dan Berkuasa untuk Membersihkan Jaring

Mencuci pukat bagi yang tidak tahu pastinya susah kerana saiznya yang besar, jadi perlulah menggunakan kaedah yang betul supaya pukat yang dicuci bersih dan tidak mengambil masa yang lama. Adalah disyorkan untuk mencuci pukat dengan kerap setiap dua minggu sekali. Kerana dalam masa 2 minggu organisma hidroid belum menyelesaikan kitaran hidup mereka, dan itu bermakna mereka tidak akan menjadi masalah untuk jaring.

Sesetengah orang membersihkan pukat mereka di sungai atau di laut. Tetapi adalah disyorkan bahawa untuk mendapatkan hasil yang maksimum anda memindahkan jaring ke lokasi di darat untuk pembersihan. Kerana dikhuatiri jika mencuci pukat di pantai atau di sungai hasilnya tidak benar-benar bersih kerana pertukaran air yang kurang baik. Dengan membasuh jaring di darat, anda juga boleh melihat butiran keadaan jaring, supaya langkah pembersihan adalah optimum.

Memantau Kesihatan Insang

Telah dikatakan di atas bahawa mencuci jaring adalah disyorkan sekali setiap 2 minggu. Tetapi adalah lebih baik jika setiap kali menangkap ikan menggunakan pukat, periksa keadaan insang. Ini hanyalah untuk memastikan anda proaktif dalam menjaga kualiti ikan yang ditangkap. Kerana kebersihan pukat hanyalah satu daripada banyak perkara yang mempengaruhi keadaan kesihatan ikan.

Jaring bukan sahaja digunakan oleh nelayan untuk menangkap ikan di laut. Tetapi pukat juga biasa digunakan oleh nelayan untuk kolam udang atau udang galah. Dengan cara yang sama anda perlu membersihkan jaring untuk membuang sampah dan menghalang bakteria daripada hidup dalam jaring yang kotor.

Bagaimana untuk Membersihkan Jaring?

Cara membersihkan pukat agak mudah. Anda boleh mulakan dengan mengisi tab mandi atau bekas besar dengan air panas. Seterusnya, anda rendam jaring dalam air panas selama sepuluh hingga lima belas minit. Selepas ini, anda perlu menyental jaring menggunakan beberapa jenis berus. Berhati-hati agar tidak mengoyakkan jaring dan menyakiti tangan anda.

Seterusnya bilas jaring sambil perhatikan setiap kawasan jaring agar bersih. Kalau nampak masih kotor, kena ulang scrub. Cuba pastikan air bilasan kotor mengalir supaya apabila anda memusing jaring, kotoran tidak melekat kembali.

Setelah semuanya kelihatan bersih, goncangkan sedikit jaring untuk mengeluarkan air yang berlebihan. Kemudian anda boleh meletakkan jaring atau menggantungnya di luar supaya air segera turun. Anda juga boleh menggunakan kain bersih untuk mempercepatkan proses pengeringan.

Akhir sekali, jaga kebersihan setiap peralatan yang digunakan untuk menangkap ikan agar kualiti ikan terjaga. Kerana dikhuatiri jika seekor ikan mempunyai insang yang buruk akibat organisma, ia boleh merebak kepada ikan lain. Dan ini sememangnya bukan yang anda mahukan. Oleh itu, sentiasa perhatikan kebersihan pukat yang biasa anda gunakan.0 Response to "Beberapa Sebab Mengapa Nelayan Mencuci Jaring Mereka"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel