Cara Memancing Ikan Yang Ditangkap Sentiasa Segar Ketika Memancing

Cara Memancing Ikan Yang Ditangkap Sentiasa Segar Ketika Memancing

Cara Memancing Ikan Yang Ditangkap Sentiasa Segar Ketika Memancing


Mungkin anda seorang yang suka memancing dan mempunyai rancangan untuk pergi memancing bersama rakan komuniti nelayan anda untuk beberapa hari. Perkara yang paling menyeronokkan dalam memancing adalah apabila anda mendapat ikan yang ditangkap. Tetapi kadang-kadang selepas anda menangkapnya anda juga perlu memastikan ikan itu segar sehingga anda pulang ke rumah.

Dalam artikel ini kami akan memberikan petua dan cara untuk memastikan ikan segar walaupun disimpan selama beberapa hari. Dengan melakukan ini kemudian anda tidak perlu risau tentang ikan yang anda tangkap berbau busuk. Apabila anda mendapat ikan yang banyak ketika memancing, sudah tentu anda tidak akan makan semua ikan tersebut, pasti ada banyak lebihan dan sengaja untuk dibawa pulang sebagai kenang-kenangan. Oleh itu anda mesti mempunyai helah untuk memastikan ikan untuk cenderahati segar, tidak rosak atau berbau busuk.

Cara Menjaga Ikan Hidup Dalam Perjalanan Memancing

Pernahkah anda terfikir bahawa ikan yang telah ditangkap boleh terus hidup semasa perjalanan memancing walaupun sehingga anda pulang ke rumah? Ternyata ini boleh berlaku dengan melakukan salah satu kaedah hebat berikut:

 1. Letakkan ikan pada tali dan masukkan semula ke dalam air dengan syarat ikan tidak cedera atau berdarah supaya mereka tidak menjadi mangsa. ikan pemangsa.
 2. Masukkan Ikan ke dalam bakul jaring terapung
 3. Masukkan ikan yang ditangkap segera ke dalam perigi hidup yang boleh memuatkan semua Ikan anda, asingkan mengikut jenis ikan, dan jangan masukkan ikan yang cedera bersama-sama.
 4. Masukkan ikan ke dalam peti sejuk berisi air dan ais

Menjaga Ikan Hidup Menggunakan Stringer

Langkah yang mesti dilakukan ialah anda mengikat tali di tepi bot atau kayak dan kemudian memasukkan jarum tali melalui mulut bawah ikan dan keluar dari mulut. Dengan cara ini ikan akan kekal di dalam air dan terus hidup dan berenang. Jangan sekali-kali memasukkan tali melalui insang kerana ini akan menghalang prestasi insang dan memberi tekanan kepada ikan. Kerana fungsi insang adalah untuk menapis oksigen semasa ikan bernafas, jika sistem terganggu, ikan boleh lemas dan mati.

Untuk mempraktikkan kaedah di atas, maka anda boleh membuat peralatan DIY yang mudah dengan objek berikut:

1 x 7 inci PVC panjang dengan diameter 1 inci
1 x mata gerudi yang berdiameter 2 mm lebih besar daripada diameter jarum tali anda
1 x gerudi
1 x pita pengukur


 • Langkah 1. Tebuk lubang 2 inci dari kiri paip.
 • Langkah 2. Tebuk lubang hampir satu inci dari sebelah kanan paip.
 • Langkah 3. Masukkan jarum pengikat melalui lubang di sebelah kiri.
 • Langkah 4. Masukkan jarum tali melalui lubang di sebelah kanan supaya kedua-dua hujung tali menghadap anda.
 • Langkah 5. Ambil jarum tali dan masukkan ke hujung terbuka di sebelah kanan paip, memanjang.
 • Langkah 6. Keluarkan kendur dari tali untuk memastikan jarum penyambung di tempatnya.

Kelebihan menggunakan kaedah dan alat ini ialah anda boleh dengan mudah menambah tangkapan anda dan mengikatnya dengan tali melalui bahagian bawah mulut dan keluar dari mulut ikan tanpa mengganggu sebarang simpulan dan anda boleh menjimatkan banyak ikan menggunakan ini alat mudah.

Menjaga Ikan Hidup Menggunakan Bakul Jaring Terapung

Menggunakan bakul jaring terapung adalah cara yang berkesan untuk memastikan ikan yang ditangkap masih hidup. Terdapat dua pilihan bakul jaring terapung ini iaitu satu dengan penutup atau tanpa penutup. Fungsinya adalah sama, tetapi bakul pukat terapung dengan penutup sudah tentu lebih selamat kerana anda tidak bimbang ikan yang telah dimasukkan akan melompat dan kembali ke laut. Dengan alat ini anda akan mudah memasukkan ikan dan sudah tentu ikan tersebut akan terus hidup walaupun untuk jangka masa yang lama. Anda juga tidak perlu bersusah payah mengasingkan jenis ikan, asalkan tiada ikan berdarah anda boleh masukkan kesemuanya ke dalam bakul. Kami mengesyorkan agar ikan yang cedera dan berdarah tidak dimasukkan ke dalam ikan yang sihat, kerana dikhuatiri ikan pemangsa akan memakannya.

Menggunakan Live Wells

Untuk kaedah ketiga, ini mungkin sedikit menyusahkan anda kerana anda perlu menyediakan peralatan berikut:

 1. Bekas besar dalam bentuk perigi atau tab
 2. Mengisi air ke dalam tab
 3. Menghidupkan aerator yang berfungsi untuk peredaran oksigen
 4. Menyediakan ikan, terutamanya semasa anda memancing akan menjadi lama.
 5. Kena ganti air dengan air baru jika nampak air mula kotor dan berbau ammonia
 6. Sistem pengudaraan dan peredaran semula mesti terus berfungsi, kerana jika aerator dimatikan, ikan akan kekurangan oksigen, lemas dan mati dan akhirnya anda akan kalah kerana banyak ikan ditangkap mati.

Cara Memelihara Ikan agar Tetap Segar

Apabila anda memancing, terdapat dua pilihan untuk anda memelihara ikan. Pertama anda mahu ikan itu terus hidup dan kedua anda mahu ikan yang mati itu kekal segar dan tidak busuk sehingga anda membawanya pulang. Di atas kami telah menerangkan cara menjaga ikan yang ditangkap hidup, sekarang kami akan menerangkan cara menjaga ikan mati agar segar dan tidak busuk.

Kaedah Ais Tercukur

Kaedah ini agak mudah dilakukan dan berkesan untuk memastikan ikan segar. Apa yang anda perlu sediakan ialah ais yang lebih sejuk dan dicukur. Caranya ialah, mula-mula anda meletakkan lapisan ais cukur di bahagian bawah penyejuk, kemudian letakkan ikan dengan kerap di atas kepingan ais, kemudian tutup longgokan ikan dengan lapisan ais cukur yang lain. Teruskan melakukannya berulang kali sehingga penyejuk penuh dan pastikan lapisan atas adalah ais cukur dengan lapisan tebal. Juga pastikan ikan mempunyai ais di semua sisi dan ditutup sepenuhnya.

Kaedah Bubur Ais Air Garam

Kaedah ini lebih praktikal dan mudah berbanding kaedah sebelumnya. Mula-mula anda sediakan kotak atau bekas yang mempunyai penutup. Masukkan air sejuk tambah garam. Seterusnya, tuangkan beg ais ke dalam kotak air masin dan masukkan ikan ke dalamnya dan kemudian tutup kotak tersebut. Dengan kedua-dua kaedah ini, ikan yang telah mati akan terus segar, tahan lama dan tidak busuk.

Akhir sekali, dengan mengetahui beberapa cara untuk memastikan ikan tidak menangkap ikan hidup dan segar, dan cara mengawet ikan mati menggunakan ais, kini anda tidak perlu risau untuk menjaga ikan yang anda perolehi daripada memancing. Anda hanya perlu menikmati perjalanan memancing dan kemudian pulang dengan hasil tangkapan yang banyak dan masih segar. Sediakan semua peralatan yang dinyatakan di atas sebelum bertolak memancing supaya anda tidak bersusah payah apabila mendapat ikan yang banyak. Selamat memancing!


0 Response to "Cara Memancing Ikan Yang Ditangkap Sentiasa Segar Ketika Memancing"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel