Cara Mudah untuk Membersihkan Dek Riding lawnmower anda

Cara Mudah untuk Membersihkan Dek Riding lawnmower anda

Cara Mudah untuk Membersihkan Dek Riding lawnmower anda


Mempunyai halaman rumah yang cantik dan bersih menjadi idaman ramai orang. Salah satu syarat untuk halaman rumah yang bersih dan kemas adalah jika anda selalu memotong rumput dan tidak membiarkannya lama tidak rata.

Untuk mengemas rumput sudah tentu kita memerlukan alat untuk memudahkan kerja iaitu mesin pemotong. Terdapat tiga jenis mesin pemotong yang popular dan biasa digunakan oleh orang ramai iaitu mesin pemotong pemegang, mesin pemotong tolak dan mesin pemotong rumput Riding.

Antara ketiga-tiga jenis tersebut, Riding mesin rumput (Riding lawnmower) memang terbaik walaupun harganya lebih mahal berbanding dua jenis yang lain. Kelebihan mesin pemotong tunggangan ialah rumput akan dipotong pada ketinggian yang rata dan anda tidak akan letih walaupun terpaksa berjalan di halaman rumah. Satu-satunya kelemahan pemotong pemegang ialah rumput tidak dipotong pada ketinggian yang sama. Sementara itu, keburukan mesin potong tolak ialah anda akan kepenatan kerana terpaksa mengelilingi halaman yang luas sambil menolak mesin yang agak berat. Artikel ini akan membincangkan tentang Menunggang mesin pemotong rumput, cara menjaganya dan cara membersihkannya.

Selepas digunakan, sudah tentu mesin akan kotor termasuk dek. Dan untuk membersihkan dek enjin ada beberapa cara dan ia bergantung kepada jenama enjin. Sesetengah mesin pemotong mempunyai sambungan hos yang boleh anda sambungkan ke paip air dan kemudian air mengalir ke geladak dan membawa pergi mana-mana tanah atau rumput yang melekat. Sesetengah mesin pemotong rumput tidak mempunyai sambungan hos jadi anda perlu turun untuk membersihkannya menggunakan pengikis sambil menyiram dengan air.

Anda mesti membersihkan dek enjin selepas setiap penggunaan. Ini dilakukan sebagai penyelenggaraan supaya semua bahagian mesin pemotong rumput tahan lama dan tidak cepat rosak. Kerana ketika memotong rumput di halaman rumah pasti ada kotoran seperti tanah, sampah dan rumput basah dan kering yang melekat pada enjin dan jika dibiarkan boleh menyebabkan bahagian enjin berkarat atau jem pada bahagian tertentu.

Sebab dan Faedah Membersihkan Dek Mesin Pemotong Rumput

Ada yang malas menjaga kebersihan. Menunggang mesin pemotong rumput biasanya hanya menukar minyak enjin dan menambah petrol, tetapi jarang membersihkan keseluruhan enjin dengan kerap. Sedangkan membersihkan mesin secara rutin akan menjadikan hayat perkhidmatan mesin lebih lama dan tidak rosak.

Tahukah anda bukan sahaja rumput di halaman rumah, mungkin terdapat batu, kayu, plastik dan lain-lain benda yang anda tidak ketahui dan berada di halaman rumah yang dilitupi rumput. Apabila anda memotong rumput menggunakan mesin pemotong rumput Menunggang, bahagian mesin yang berputar mungkin mengenai objek selain rumput, seperti batu dan kemudian melantun dari dek enjin atau bahagian lain enjin.

Jika anda mengabaikan objek yang memasuki bahagian mesin ini, ia mungkin akan menyumbat kerja satu bahagian mesin dan akhirnya mesin akan rosak. Oleh itu anda harus meluangkan masa untuk memeriksa semua bahagian mesin dan mengeluarkan sebarang objek asing yang berada di dalam mesin.

Satu lagi faedah membersihkan dek pemotong rumput adalah sebagai satu cara untuk memastikan aliran udara di dalam dek berfungsi dengan baik. Kerana jika aliran udara disekat oleh benda asing, maka prestasi enjin akan menjadi lemah sehingga proses memotong rumput di halaman rumah anda tidak seperti yang diingini.

Larangan Memotong Rumput Basah Menggunakan Mesin Pemotong Rumput

Terdapat beberapa sebab mengapa memotong rumput basah dengan mesin pemotong rumput tidak digalakkan iaitu:

  1. Rumput basah lebih sukar dipotong,
  2. Percikan air bercampur tanah yang masuk ke mesin. akan membuatkan bahagian enjin menjadi kotor dan berkarat,
  3. Kerana tanah yang basah, anda akan melihat alur mesin pemotong rumput Menunggang di halaman rumah anda sehingga penampilan halaman tidak cantik.
  4. Rumput yang basah tidak akan dipotong dengan sempurna, jadi ia akan dikaitkan dengan rumput lain dan mungkin rumput di halaman rumah akan dicabut tanpa dipotong.
  5. Salah satu masalah di halaman rumah ialah rumpai. Apabila anda memotong rumput dalam keadaan basah ia akan memudahkan rumpai merebak kerana benih secara tidak sengaja dibawa oleh mesin pemotong dan bertaburan di seluruh halaman rumah.

Cara Mudah Membersih Dek Riding lawnmower

Terdapat dua cara untuk membersihkan dek mesin pemotong rumput Riding iaitu menggunakan air atau menggunakan udara. Cara pertama ialah anda menyembur dek enjin menggunakan air, kemudian biarkan dek enjin kering sebelum anda menyimpannya supaya dek enjin tidak berkarat. Cara kedua ialah anda menyembur dek enjin menggunakan udara dari enjin pemampat. Dan adalah disyorkan bahawa setiap tiga bulan sekali anda memeriksa semua bahagian enjin, sediakan pelincir dan lihat jika terdapat bolt yang longgar supaya ia diketatkan semula.


Akhir sekali, disyorkan agar anda membersihkan mesin pemotong rumput Riding selepas setiap penggunaan dan memastikan dek enjin dalam keadaan kering untuk mengelakkan karat. Sekiranya anda mendengar bunyi aneh seperti bunyi ketukan yang kasar, ia perlu diperiksa dengan segera, kerana batu mungkin telah memasuki bahagian enjin, atau mungkin terdapat bahagian enjin yang longgar yang perlu diketatkan semula. Tukar minyak enjin selalu, jangan biarkan minyak enjin kering kerana ia akan membuatkan enjin panas dan akhirnya enjin akan rosak.
0 Response to "Cara Mudah untuk Membersihkan Dek Riding lawnmower anda"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel